5: Uw boek aan de man brengen​

Allereerst bepaalt u waar u uw boek wilt verkopen. Wilt u dat uw boek tussen de stapels in de boekhandel ligt en verkrijgbaar is via de belangrijke online boekwinkels? En wilt u het boek ook verkopen via andere winkels, zoals supermarkten en kiosken? Dan is het belangrijk dat uw boek een ISBN heeft. Niet alleen zodat het besteld kan worden via het Centraal Boekhuis, maar ook zodat mensen uw boek middels het ISBN kunnen vinden via Google.

Verder bepaalt u wat de prijs voor uw boek gaat worden. Houd er rekening mee dat in Nederland de Wet op de Vaste Boekenprijs geldt, die bepaalt dat uw boek overal voor dezelfde prijs verkocht moet worden. Of dat nu in de boekhandel is of op uw eigen website, de prijs moet hetzelfde zijn. U moet het boek daarom ook aanmelden bij het Commissariaat van de Media.

U kunt uw boek op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Wat het beste is, verschilt per boek en wat u erin wilt investeren. U kunt om te beginnen een persbericht publiceren en deze naar allerlei belangrijke contacten en andere partijen sturen. Een fraaie website met meer informatie kan daarbij ondersteunen. Ook het adverteren in kranten, tijdschriften, op televisie of op de radio is een optie. Of dat nu de plaatselijke huis-aan-huiskrant is, of een landelijk dagblad is uw keuze. Het belangrijkste is dat u uw doelgroep bereikt. Goed onderzoek naar waar uw doelgroep zich bevindt en zich mee bezighoudt is daarom uitermate van belang.
Social media zijn ook een goed middel om bekendheid voor uw boek te genereren. U kunt natuurlijk uw eigen contacten benaderen, maar u wilt uw boek natuurlijk ook verkopen, dus moet u op zoek gaan naar andere potentiële kopers.
Marketing is een vak apart. Wilt u het goed aanpakken en een succes maken van uw boek, dan is het verstandig daarvoor professionals in te schakelen. Zij zullen samen met u bespreken wat u wilt, wat uw budget is en vervolgens een plan van aanpak samenstellen. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

Uw boek moet natuurlijk bij de verschillende verkooppartijen en marketingkanalen terechtkomen. U kunt zelf voor de distributie zorgen, maar wij kunnen u daarbij ook helpen door gebruik te maken van ons distributienetwerk.

U heeft via dit stappenplan een introductie gekregen in de mogelijkheden voor het uitgeven van uw boek in eigen beheer. Heeft u nog vragen, wilt u advies of een offerte aanvragen, neem dan contact met ons op.