Menu

Aanleverspecificaties

Onze aanleverspecificaties helpen u bij het correct aanleveren van bestanden die klaar zijn om te drukken.

Wij zorgen ervoor dat uw boekdruk proces soepel verloopt. Daarom informeren we u graag over de aanleverspecificaties voor uw drukwerk. Deze richtlijnen helpen u bij het correct aanleveren van bestanden die klaar zijn om te drukken. Lees hier de richtlijnen voor het aanleveren van uw binnenwerk, zodat we samen een hoogwaardige kwaliteit kunnen garanderen en eventuele vertragingen in het productieproces voorkomen.

Bestandsformaat

Bij voorkeur ontvangen we het binnenwerk als PDF-bestand. Deze kunt u aanmaken met grafische programma’s zoals Adobe Indesign, Illustrator of Photoshop. PDF-bestanden zijn het meest betrouwbaar en consistent.

Het gebruik van professionele software vermindert compatibiliteitsproblemen en zorgt voor een soepele overgang van ontwerp naar druk. Heeft u geen grafische programma’s? Dan raden wij aan om een grafisch ontwerper in te schakelen. Uiteraard kunnen wij u hier ook bij helpen. Samen streven we naar een topkwaliteit eindproduct!

Kleurspecificaties

Gebruik CMYK-bestanden, eventueel aangevuld met PMS-kleuren, voor kleurconsistentie tussen druk en ontwerp. Voor een diepe zwarte kleur adviseren we om naast zwart (K) ook kleine percentages van andere kleurkanalen toe te voegen. Een combinatie van 40% cyaan, 40% magenta en 30% yellow zorgt voor een intensere zwarte tint.

Bevat uw bestand zwarte teksten? Dan mogen deze niet opgebouwd zijn uit CMYK-kleuren, maar alleen zwarte inkt (K). Dit voorkomt mogelijke registratieproblemen en zorgt voor een scherpe, duidelijke tekst. 

Let op: Vermijd RGB-bestanden, omdat deze geoptimaliseerd zijn voor weergave op schermen en niet voor drukwerk

Marges en afmetingen

Zorg voor een minimale snijmarge van 3 mm op elke pagina. Zo is er voldoende ruimte voor het snijden van de pagina’s tijdens het productieproces en voorkomt u dat belangrijke inhoud wordt afgesneden. Wanneer afbeeldingen of achtergronden tot aan de rand van de pagina doorlopen, moeten ze iets over de snijlijn uitsteken zodat er geen witte randen ontstaan na het snijden.

Beeldmateriaal

Voor afbeeldingen en andere grafische elementen gebruikt u het liefst een resolutie van minimaal 300 dpi. Dit zorgt voor een scherpe en heldere weergave van het beeldmateriaal in uw boek. Een lagere dpi kan onscherpe prints veroozaken.

Overige ontwerpdetails

Naast de bovengenoemde punten zijn er nog andere belangrijke aanleverspecificaties voor het drukken van uw boek om rekening mee te houden: 

  • Tekstkleur en -dikte: Zorg ervoor dat tekstkleur consistent en duidelijk leesbaar is op het papier dat u heeft gekozen. Hanteer een minimale lijndikte van 0,25 mm voor een scherpe afdruk.
  • Barcode: Bevat uw publicatie een barcode? Bouw deze dan op in enkel zwart. 
  • Wit op overdruk: Zorg dat witte elementen niet op overdruk staan.

Meer informatie

Boek laten drukken?

hardcover boeken

Hardcover boeken

Jaarboek

magazines estadio

Magazines

ringband boeken

Ringband

softcover boeken

Softcover boeken

Journal

Hardcover boeken

Jaarboek

Magazines

Ringband

Softcover boeken

Journal