Menu

Ontwerpen

Het ontwerpen van het binnenwerk van een boek is een belangrijk onderdeel omdat het voor een groot deel de leesbaarheid van uw boek bepaalt.

Het ontwerpen van het binnenwerk van een boek is een belangrijk onderdeel omdat het voor een groot deel de leesbaarheid van uw boek bepaalt. Van het kiezen van het juiste formaat en typografie tot het integreren van afbeeldingen en grafieken, alles draagt hieraan bij. Lees hier waar u allemaal op moet letten bij het ontwerpen van een binnenwerk van een boek.

Tools

Indesign

Het meest gebruikte en professionele programma voor het ontwerpen van boekomslagen en binnenwerken is Adobe InDesign. Dit programma biedt uitgebreide mogelijkheden voor het beheren van pagina’s, typografie, afbeeldingen en grafieken. Hoewel het enige kennis vereist en moeilijk te gebruiken kan zijn voor beginners, is het waard om hierin tijd en aandacht te investeren.

Canva

Een ander programma waarmee u een binnenwerk kunt ontwerpen die we vaker terugzien bij onze klanten is Canva. Canva is een gebruiksvriendelijke tool die ideaal is voor het ontwerpen van het binnenwerk van een boek. Dit programma is beschikbaar in een onbetaalde en betaalde versie. U kunt alvast beginnen met de onbetaalde versie waar u gebruik kunt maken van een beperkt aantal sjablonen. Voeg tekstvakken, afbeeldingen, en grafische elementen toe met behulp van Canva’s uitgebreide bibliotheek van lettertypen en illustraties. Dankzij de intuïtieve interface kunt u eenvoudig elementen bewerken en verplaatsen. Zodra u tevreden bent met het ontwerp, downloadt u het bestand in PDF-formaat, klaar voor druk.

Word

Nog steeds is Microsoft Word een veelgebruikt programma voor het opmaken van binnenwerken. Met deze tool kun je beginnen met het instellen van de juiste pagina grootte en marges via ‘Pagina-indeling’ om een professionele lay-out te creëren. Gebruik de stijl opties om consistentie te waarborgen in koppen, subkoppen en tekst paragrafen, wat ook helpt bij het automatisch genereren van een inhoudsopgave.Voeg afbeeldingen, tabellen en andere grafische elementen toe via ‘Invoegen’ en zorg voor een hoge kwaliteit en correcte uitlijning. Maak gebruik van sectie-einden en pagina breaks om nieuwe hoofdstukken op een nieuwe pagina te beginnen. Speciale opmaak, zoals sierletters aan het begin van een hoofdstuk, kan uw boek een unieke uitstraling geven. Controleer uw binnenwerk zorgvuldig op fouten en gebruik de ‘Afdrukvoorbeeld’ functie om het eindresultaat te zien. Vergeet niet het document op te leveren in PDF wanneer u uw boek wilt drukken.

Structuur en Layout

Maken van een schets

Begin met het maken van een schets van het binnenwerk. Dit helpt bij het visualiseren van de layout en het bepalen van de plaatsing van tekst en afbeeldingen. Gebruik digitale schetsprogramma’s om verschillende layout-opties te verkennen.

Formaat van de pagina

Kies het formaat van de pagina op basis van het genre en de doelgroep van uw boek. Gangbare formaten zijn A5 of 17×24 cm voor romans en A4 voor non-fictie en studieboeken. Bij het ontwerpen van de pagina’s is het belangrijk om te letten op de zetspiegel en de bladspiegel. De zetspiegel is het gebied waar de tekst en afbeeldingen staan, terwijl de bladspiegel de totale indeling van de pagina inclusief marges omvat. Een goed evenwicht tussen zetspiegel en bladspiegel zorgt voor een aantrekkelijke en leesbare opmaak.

Typografie

Lettertype en grootte

Kies voor een lettertype dat past bij de stijl van het boek. De meest gebruikte lettertype voor lopende teksten zijn serif types zoals Times New Roman of Garamond. Bepaal ook de lettertypen voor kopteksten. Kopteksten en subkoppen moeten duidelijk onderscheidbaar zijn van de bodytekst. Daarom kiest u hiervoor een ander lettertype. Denk eraan om diverse stijlen toe te passen voor de koppen en subkoppen. Gebruik bijvoorbeeld een vetgedrukte of cursieve versie van het gekozen lettertype. Dit kan de hiërarchie van de informatie in uw boek verduidelijken en de lezer beter door de inhoud leiden.

 

Op basis van het gekozen lettertype kiest u ook de juiste lettergrootte. Een veelvoorkomende lettergrootte in publicaties varieert doorgaans tussen de 10 en 12 punten. Het is belangrijk dat de tekst groot genoeg is om comfortabel te lezen, terwijl het tegelijkertijd niet te groot wordt, wat de leesbaarheid juist kan verminderen.

Lijnafstand en uitlijning

De lijnafstand speelt een rol bij het bevorderen van de leesbaarheid van uw boek. Een geschikte lijnafstand helpt om de tekst prettig leesbaar te maken en voorkomt vermoeidheid van de lezer. Over het algemeen wordt een lijnafstand van 1,15 tot 1,50 keer de grootte van het lettertype aanbevolen. Experimenteer met verschillende lijnafstanden om te bepalen wat het beste past bij de stijl en het formaat van uw boek. Daarnaast kunt u de leesbaarheid verhogen met de uitlijning. Ook afhankelijk van uw eigen voorkeur kunt u kiezen voor een links uitgelijnde tekst of een uitgevulde tekst.

Paginanummering

Het toevoegen van paginanummers en kopteksten is van belang om de navigatie en het overzicht in uw boek te verbeteren. Paginanummers helpen lezers om gemakkelijk door het boek te bladeren en specifieke pagina’s te vinden. Kopteksten, zoals hoofdstuktitels of boektitels, bieden oriëntatie en context bij het lezen. Zorg ervoor dat de paginanummers en kopteksten duidelijk zijn en goed leesbaar op elke pagina worden weergegeven.

Voetteksten

Voetteksten zijn ideaal voor het opnemen van voetnoten, referenties of aanvullende informatie die niet direct in de hoofdtekst passen. Houd voetteksten kort en relevant om afleiding te minimaliseren en de leesbaarheid te bevorderen. Zorg ervoor dat voetteksten consistent worden toegepast en op een heldere manier worden gepresenteerd.

Beeldmateriaal

Invoegen en plaatsen van afbeeldingen

Het plaatsen van afbeeldingen dient nauwkeurig gedaan te worden met als doel dat ze het lezen niet verstoren, maar de tekst aanvullen. Kies dus afbeeldingen die relevant zijn voor de inhoud en plaats ze op logische locaties binnen de tekst. Zorg ervoor dat de afbeeldingen van hoge resolutie zijn (bij voorkeur 300 dpi) om een scherpe afdrukkwaliteit te garanderen en vermijd dat ze te groot of te klein worden weergegeven.

Grafieken en tabellen

Grafieken en tabellen zijn waardevolle middelen om complexe informatie visueel weer te geven en begrijpelijk te maken voor de lezer. Zorg ervoor dat grafieken en tabellen duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn door consistente stijlen (eventueel huisstijl) te gebruiken en ervoor te zorgen dat ze goed passen binnen de lay-out van de pagina. Label grafieken en tabellen duidelijk en voeg indien nodig een legenda toe om de informatie te verduidelijken.

Voorbereiden voor druk

Bent u klaar om uw boek bij ons op te leveren? Wij ontvangen dit graag in een PDF bestand in enkele pagina’s onder elkaar. Zoals besproken, moet u rekening houden met een 5 mm bleed zodat er geen kans bestaat dat de tekst wordt afgesneden. De tekst mag alleen uit zwart bestaan. Dit is dus de K vanuit CMYK. Zorg ervoor dat er geen RGB kleuren in het bestand aanwezig zijn, omdat deze kleuren enkel geschikt zijn voor beeldschermen.

Heeft u verder nog vragen?

Heeft u verder nog vragen over het opmaken van een binnenwerk, de aanleverspecificaties van het binnenwerk of wellicht een andere vraag over het schrijfproces en boeken drukken? Neem dan contact op met onze specialisten! Wij ondersteunen u in iedere stap van het schrijfproces, want het is ook onze prioriteit om van uw nieuwe boek een succes te maken!

Meer informatie

Boek laten drukken?

hardcover boeken

Hardcover boeken

Jaarboek

magazines estadio

Magazines

ringband boeken

Ringband

softcover boeken

Softcover boeken

Journal

Hardcover boeken

Jaarboek

Magazines

Ringband

Softcover boeken

Journal