Menu

ISBN Aanvragen

Als u uw boek wilt verkopen, dan is een ISBN nummer niet verplicht. Wanneer u uw boek via officiële kanalen wilt verkopen zoals een Bol.com of het Centraal Boekhuis (CB) bijvoorbeeld, is het wel nodig. Een ISBN-nummer zorgt ervoor dat u makkelijk gevonden kunt worden door lezers.

Wat is een ISBN-nummer?

ISBN staat voor International Standard Book Number en bestaat uit 13 unieke cijfers die wereldwijd erkend worden. Dit nummer maakt het mogelijk voor boekhandels, bibliotheken en online platforms om uw boek eenvoudig te identificeren en te vinden. Zonder dit unieke nummer kunt u uw boek niet via officiële kanalen verkopen.

Waarom is een ISBN-nummer zo belangrijk?

Een ISBN nummer heeft verschillende voordelen voor de auteur. Hier zijn enkele redenen waarom het ISBN zo belangrijk is:

Unieke identificatie

Het ISBN voorziet elk boek van een uniek identificatienummer. Dit maakt het gemakkelijk om specifieke boeken te vinden tussen de miljoenen publicaties wereldwijd.

Essentieel voor distributie en verkoop

  • Boekhandelaren, bibliotheken en online retailers gebruiken het ISBN om boeken te identificeren en te bestellen. Zonder een ISBN kunnen boeken niet op een officiële manier worden verkocht of gedistribueerd.

Internationaal geaccepteerd

  • Het ISBN is een wereldwijd erkend systeem. Hierdoor kunnen boeken gemakkelijk worden verhandeld en geleend over de grenzen heen.

Toegang tot bibliotheken en catalogi

  • Bibliotheken catalogiseren hun collecties op basis van het ISBN. Door een ISBN te hebben, vergroot u de kans dat uw boek wordt opgenomen in bibliotheekcollecties en online catalogi.

Hoe vraag ik een ISBN-nummer aan?

Het aanvragen van een ISBN-nummer is simpel en kan gedaan worden via de website www.mijnisbn.nl. Graag brengen we u op de hoogte van alle gegevens die u nodig hebt voor het aanvragen van een ISBN nummer zodat u goed voorbereid bent. 

1. Creëer een account en log in
2. Vraagn een los ISBN nummer aan of een reeks
3. Vul uw basisgegevens in
4. Geef betrokkenen door
5. Metadata invoeren (optionele stap)
6. Barcode maken (optionele stap)

 

Wat valt er onder basisgegevens?

De basisgegevens voor het aanvragen van het ISBN nummer zijn als volgt: 

Wat valt er onder metadata gegevens?

Veelgestelde vragen over het ISBN nummer

Het ISBN-nummer heeft geen vervaldatum. Het nummer is uniek en zelfs als het boek niet meer wordt uitgegeven geldt het ISBN nummer nog steeds. 

Een ISBN-nummer is een nummer dat wereldwijd bekend is voor een specifiek boek. De kosten van een ISBN-nummer kunnen per land verschillen en soms zelfs gratis zijn. In Nederland is een ISBN-nummer gratis voor zelfstandige auteurs en kleine uitgeverijen. Voor grotere uitgeverijen en is afhankelijk van het aantal aangevraagde nummers en het type uitgeverij. 

Nee, maar het is wel nodig wanneer u het wilt verkopen via officiële kanalen zoals online, via marktplaatsen of offline in de boekhandel. 

Helaas kunt u geen wijzigingen meer maken na het aanvragen van een ISBN-nummer.  

 

Wanneer u een ISBN-nummer heeft aangevraagd maar het boek nooit gepubliceerd hebt, kunt u de het ISBN-nummer van het boek verwijderen en gebruiken voor een nieuwe publicatie. 

U heeft een nieuw ISBN-nummer nodig bij een nieuwe druk als er inhoudelijk iets is gewijzigd of als de uitgave een andere vorm of uitgever heeft gekregen. Bij een ongewijzigde druk spreken we van een nieuwe oplage, waarvoor geen nieuw ISBN-nummer nodig is.

Ja, elk formaat van uw boek (bijv. paperback, hardcover, e-book) vereist een uniek ISBN-nummer. Dit geldt ook voor verschillende edities of vertalingen van hetzelfde boek.

Aarzel niet om contact op te nemen als u verder nog vragen heeft. Wij zijn dagelijks te bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur.

Meer informatie

Boek laten drukken?

hardcover boeken

Hardcover boeken

Jaarboek

magazines estadio

Magazines

ringband boeken

Ringband

softcover boeken

Softcover boeken

Journal

Hardcover boeken

Jaarboek

Magazines

Ringband

Softcover boeken

Journal