Menu

Opslag / distributie

Wanneer u uw boek gaat uitgeven is het belangrijk om te begrijpen hoe de opslag en de distributie het succes van uw boek kunnen beïnvloeden. Ook in dit proces kunnen wij u ondersteunen. Ontdek hier hoe onze ondersteuning u kan helpen bij het verspreiden van uw boek.

Wat gebeurt er nadat het boek is gedrukt bij Tipoprint?

Hoe kies ik een goede distributie partner?

Een goede distributiepartner zorgt ervoor dat uw boek op de juiste plek terechtkomt. Het kiezen van de juiste distributiepartner hangt af van wat u nodig heeft en wie uw lezers zijn. Soms is een boekhandel de beste keuze, maar misschien bereikt u uw doelgroep beter online. Hier bespreken we een paar dingen waar u op kunt letten bij het kiezen van een goede distributiepartner. Om uw eigen behoeften beter te begrijpen kunt u zichzelf de volgende dingen afvragen: 

Doelmarkt

Waar bevindt uw doelgroep zich? Is uw boek voornamelijk gericht op de lokale markt of heeft u ook internationale ambities? Het identificeren van uw doelmarkt helpt u bij het kiezen van een partner met de juiste regionale expertise.

Verkoopkanalen

Waar koopt uw doelgroep meestal boeken? Zijn ze vaak te vinden in fysieke boekhandel, kopen ze hun boeken liever online of passeren ze regelmatig kiosken op stations? Het begrijpen van het aankoopgedrag van uw doelgroep helpt bij het bepalen van de meest effectieve distributiekanalen.

Oplage en herdruk

Wat is de geplande oplage van uw boek en hoe vaak verwacht u het te herdrukken? Sommige distributeurs zijn gespecialiseerd in grote oplages en hebben de capaciteit voor massadistributie, terwijl andere beter zijn in het vermarkten en beheren van kleinere oplages.

  •  

Voorbeelden van distributiepartners

Boek uitgeven via Centraal Boekhuis

De grootste logistieke partner in de boekenwereld is het Centraal Boekhuis (CB). CB biedt uitgebreide diensten zoals opslag, distributie en voorraadbeheer. Dankzij een aansluiting bij CB kunt u uw boek verkopen in belangrijke boekhandels in Nederland en België. Dat wil niet zeggen dat het automatisch ook verkocht wordt aan de boekhandels, maar wel hebben zij hierdoor de mogelijkheid om het gemakkelijker te bestellen. Het nadeel van verkopen via Centraal Boekhuis is dat u een groot gedeelte van de winst moet afstaan namelijk 47%. Dit is te verklaren door de kortingen die zij geven aan de boekhandels, de zogenaamde boekhandelskorting.. 

Boek uitgeven via Bol.com

Als u ervoor kiest om uw boek via Bol.com uit te geven, krijgt u de mogelijkheid om een groot publiek te bereiken in Nederland en België, aangezien zij een bereik hebben van meer dan 13 miljoen gebruikers. U kunt uw boek gemakkelijk uploaden, beheren en verkopen op hun platform. Daarnaast biedt Bol.com ook marketingtools om uw boek beter zichtbaar te maken op hun website. Houd er echter rekening mee dat er een vergoeding wordt gevraagd voor deze service. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van of u ervoor kiest om het boek zelf te verzenden of dat Bol.com dit voor u doet. Als u ervoor kiest om het boek zelf te verzenden, zal Bol.com een toeslag rekenen bovenop de prijs van uw boek. Als u ervoor kiest om uw voorraad ook bij Bol.com op te slaan, komen er extra kosten bij voor de opslag van uw voorraad.

Boek uitgeven via managementboek.nl

Gaat u een zakelijk boek drukken of heeft u een zakelijk boek gedrukt? Dan is managementboek.nl een goede keuze. Zij weten als geen ander hoe boeken voor business professionals onder de aandacht te brengen. Als auteur kunt u zich bij hen aansluiten nadat u akkoord bent gegaan met hun voorwaarden. Neem daarvoor contact met hen op.

Zelf distribueren - voor- en nadelen

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw boek zelf te distribueren. Dat brengt voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen van zelf distributie

Nadelen van zelf distributie

Een combinatie van uw boek zelf distribueren en via een goede distributiepartner is misschien wel de beste optie! Bent u benieuwd hoe u uw eigen boek verkoopt? Kijk dan eens bij boek verkopen op onze website. Heeft u verder nog vragen?

Wilt u meer weten over het distribueren van uw boek of heeft u andere vragen? Bij Tipoprint ondersteunen we u graag in het hele schrijfproces. Neem contact op met onze medewerkers via de telefoon van maandag tot vrijdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur of stuur ons een mail. 

Meer informatie

Boek laten drukken?

hardcover boeken

Hardcover boeken

Jaarboek

magazines estadio

Magazines

ringband boeken

Ringband

softcover boeken

Softcover boeken

Journal

Hardcover boeken

Jaarboek

Magazines

Ringband

Softcover boeken

Journal