Menu

Schrijven

Een boek schrijven is een droom voor velen, maar het kan een uitdagend proces zijn. Wij helpen u graag op weg, vanaf het moment dat u begint met het kiezen van een idee tot aan het publiceren van uw werk.

Voorbereiding: De eerste stap naar een succesvol boek

Niet elk ontwerpprogramma is geschikt voor het maken van een boekomslag. Gelukkig is er een ruime keuze aan zowel betaalde als gratis ontwerpprogramma’s waarmee u een boekomslagontwerp bij ons kunt aanleveren.

Het kiezen van een idee

Het kiezen van een idee is de eerste en misschien wel belangrijkste stap in het schrijfproces. Uw idee moet u inspireren en motiveren om door te gaan, zelfs als het moeilijk wordt. Het schrijven van een boek vraagt om tijd en discipline. Uw inspiratie voor uw boek kunt u overal op doen, bijvoorbeeld uit persoonlijke ervaringen, boeken die u zelf heeft gelezen of misschien wel iets wat u op straat heeft gezien. 

Onderzoek & planning

Om een goed verhaal te kunnen schrijven mag u het belang van goede research doen niet onderschatten. Dit geldt vooral voor non-fictieboeken, maar ook voor fictie. Het zorgt ervoor dat uw verhaal geloofwaardig is en uw personages tot leven komen. Maak ook voor uzelf een planning om georganiseerd te blijven en voortgang te behouden in het schrijfproces. 

Bepaal uw doelgroep

Voor wie gaat u het boek schrijven? Met een doelgroep voor ogen bepaalt u de toon, stijl en inhoud van het boek. Realiseer dat iedereen een te grote doelgroep is, want u kunt niet iedereen tevreden stellen. Zodra u uw doelgroep zorgvuldig kiest en uw verhaal hierop afstemt, is de kans vele malen groter dat uw boek een succes wordt. 

Het schrijfproces: Van concept naar boek

Schrijfstijl en tone of voice

Met een unieke schrijfstijl maakt u uw werk herkenbaar en onderscheidt u zichzelf van de rest. Uw schrijfstijl is als een handtekening; het maakt uw werk meteen herkenbaar voor uw lezers. Het is belangrijk om consistent te blijven in uw schrijfstijl zodat uw lezers geboeid blijven. Het vinden van uw eigen stem kan wat tijd kosten, maar het is een belangrijk deel van het schrijfproces. Probeer verschillende stijlen en tonen uit om te ontdekken wat het beste bij u en uw verhaal past. Een consistente tone of voice helpt ook om uw boodschap duidelijk en overtuigend over te brengen.

Structuur en plotontwikkeling

Nu u onderzoek heeft gedaan en weet voor wie u gaat schrijven, is de volgende stap het bepalen van de structuur van uw boek. In deze stap zet u uw boek in grote lijnen uit door het verhaal te verdelen in thema’s. Het maken van een structuur zorgt ervoor dat het overzichtelijk blijft tijdens het schrijven. Denk na over de opbouw van uw verhaal en zorg voor een duidelijk begin, midden en eind. Een goede structuur helpt u om uw gedachten te ordenen en zorgt ervoor dat uw verhaal logisch verloopt. 

Personages

Een van de leukste dingen aan het schrijven van een boek is het bedenken van personages. Dit geeft u de kans om unieke en interessante personages te maken die uw verhaal tot leven brengen. Besteed hier genoeg tijd en aandacht aan en geef uw personages diepte. Denk na over hun achtergrond, hun angsten en dromen. Hoe reageren ze in verschillende situaties? Door deze details uit te werken worden de personages geloofwaardig en boeiend.

Discipline

Houd u aan uw schrijf planning die u eerder heeft gemaakt. Regelmatig schrijven is heel belangrijk! Een vaste routine helpt u om consistent te blijven en vooruitgang te boeken. Door elke dag of elke week een bepaalde tijd te reserveren voor schrijven, maakt u er een gewoonte van. Dit zorgt ervoor dat u gemotiveerd blijft, zelfs op dagen dat u minder inspiratie heeft. Bovendien versnelt u het schrijfproces en bent u een stap dichter bij uw droom. 

Redactie en revisie: Het verbeteren van het verhaal

Zelf redactie

In één keer een perfect boek schrijven is nog nooit iemand gelukt. Zelf redactie is een cruciale stap waarbij u de puntjes op de ‘i’ zet door uw boek na te lezen, te herschrijven en misschien delen te schrappen. In deze fase maakt u het verhaal spannender en beter. Werk eerst aan de inhoud van het verhaal: zorg dat de plot logisch is, de personages goed ontwikkeld zijn en de spanningsboog sterk is. Pas daarna richt u zich op de vorm, zoals taal, stijl en grammatica. Neem ook de tijd om uw boek even aan de kant te leggen en het later opnieuw te lezen, alsof u de lezer bent. Stel uzelf vragen zoals: Is het verhaal spannend genoeg? Wil ik blijven doorlezen? Dit helpt u om uw manuscript met een frisse blik te beoordelen en verder te verbeteren.

Feedback ronde

Zoek proeflezers die uw boek van feedback kunnen voorzien. Kies proeflezers die passen bij de doelgroep waarvoor u schrijft, zodat u direct weet of het verhaal aanslaat. Proeflezers kunnen waardevolle inzichten bieden over wat goed werkt in uw boek en welke delen verbeterd kunnen worden. Organiseer bijvoorbeeld een feedbacksessie waarin uw proeflezers hun bevindingen met u bespreken. Dit geeft u de mogelijkheid om dieper in te gaan op hun opmerkingen en verduidelijking te krijgen waar nodig. Natuurlijk kunnen wij u ook helpen bij het redigeren van uw boek. 

Professionele hulp inschakelen

Natuurlijk kunnen wij u ook helpen bij het redigeren van uw boek. Het inschakelen van een professionele redacteur kan een groot verschil maken in de kwaliteit van uw boek. Een ervaren redacteur kan niet alleen taal- en grammaticafouten corrigeren, maar ook advies geven over de structuur, plotontwikkeling en karakteruitwerking. Dit zorgt ervoor dat uw verhaal vloeiend leest en alle elementen goed op elkaar aansluiten. Bovendien kan een redacteur u helpen om uw schrijfstijl en tone of voice consistent te houden. Dit is belangrijk om de aandacht van uw lezers vast te houden. 

Publicatie: Uw boek uitgeven

Als uitgeverij staan wij klaar om u te ondersteunen in elke stap van het publicatieproces, van het schrijven van uw boek tot aan de verkoop ervan. Neem gerust contact met ons op. We bieden professionele begeleiding bij het redigeren, de vormgeving en zelfs de distributie van uw boek.

Meer informatie

Boek laten drukken?

hardcover boeken

Hardcover boeken

Jaarboek

magazines estadio

Magazines

ringband boeken

Ringband

softcover boeken

Softcover boeken

Journal

Hardcover boeken

Jaarboek

Magazines

Ringband

Softcover boeken

Journal